- Lorem ipsum
Handdoeken wastips
Handdoeken wassen
Heerlijk, zo’n zachte handdoek om u mee af te drogen na het douchen, maar na een aantal keren wassen worden uw nieuwe handdoeken stijver en stugger, terwijl ze zo heerlijk zacht aanvoelden. Om te kunnen blijven genieten van uw handdoeken is het wassen belangrijk. Wij geven u graag een aantal tips.
1. Ga voor kwaliteit
Badstof is gemaakt van katoenvezel, deze vezels worden in lussen geweven, waardoor de stof goed in staat is om vocht op te nemen. Handdoeken van goede kwaliteit zijn vaak wat dikker dan normaal en zijn beter in staat om vocht te absorberen. Zo voorkomt u tijdens het afdrogen een klamme handdoek. Bovendien zijn deze handdoeken ook wat beter bestand tegen hogere temperaturen en kunnen ze vaker gewassen worden, voordat ze versleten zijn.
2. Was uw handdoeken apart
Handdoeken kunnen harder slijten als u ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Dan raden wij aan om handdoeken apart te wassen van de rest. Zorg dat u gelijke kleuren bij elkaar wast omdat nieuwe handdoeken nog kleur af kunnen geven.
3. Was niet op een hoge temperatuur
Er zijn veel misverstanden rondom wasvoorschriften, bovendien denken veel mensen dat wasgoed niet goed schoon wordt als het niet heet genoeg gewassen wordt. In de meeste gevallen worden uw handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kunt u wel kiezen voor een hogere temperatuur.
4. Gebruik niet teveel middeltjes
Omdat wij gek zijn op frisse was die lekker ruikt, zijn wij geneigd om een flinke schep waspoeder toe te voegen aan onze was. Maar de zeepresten in de handdoek kunnen er weer voor zorgen dat de handdoek wat ruwer wordt. En pas helemaal op met bepaalde middeltjes als chloor. Niet alleen verbleken uw handdoeken hierdoor, ze beschadigen ook nog eens.
5. Doe uw handdoeken in de droger
Als u handdoeken in de buitenlucht laat drogen of aan het wasrek op zolder, dan worden de handdoeken vaak wat stijver als ze opgedroogd zijn. Kies een droogprogramma dat niet te heet is, zodat de katoenvezels van je handdoek niet beschadigen. Als het programma klaar is moet je de handdoeken direct uit de droger halen voor het meest zachte resultaat.
6. Gebruik geen wasverzachter
U zou denken dat een wasverzachter uw was zachter maakt, bovendien ruikt uw wasgoed ook nog eens extra lekker. Toch gaat dit voor handdoeken niet helemaal op. Uw handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van uw handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heeft u kans dat er meer zeepresten achterblijven in de handdoeken.
7. Strijk uw handdoeken niet
Net als bij het gebruiken van wasverzachter zou u denken dat het strijken van uw handdoeken in zachtere handdoeken resulteert, maar als u handdoeken te heet strijkt dan kunnen de katoenvezels beschadigen. Hierdoor wordt het absorberend vermogen van uw handdoek minder, waardoor u sneller met een natte handdoek zit.
8. Vouw uw handdoeken niet op
Meestal moeten alle handdoeken in een kastje of in een lade in de badkamer opgeborgen worden. Door ze op elkaar te stappen en in de kast te proppen, kunnen de handdoeken niet meer luchten., waardoor ze ook minder zacht worden. Het is beter om uw handdoeken, nadat ze uit de droger komen, even los te schudden en losjes op te rollen. U kunt ook altijd een aantal handdoeken alvast aan het handdoekenrek hangen, zodat u in ieder geval voorzien bent van een aantal lekkere, zachte handdoeken.
Wanneer nieuwe handdoeken kopen?
Zijn de randen versleten en rafelig? Zijn er bij sommige handdoeken zelfs de randen afgeschuurd maar de handdoek zelf is nog zonder gaten en voelt nog zacht aan? Dit zijn allemaal kosmetische vragen maar wat misschien het meest belangrijk is, is uzelf af te vragen of uw handdoek nog goed het water absorbeert. Ook de geur van de handdoek kan iets weggeven over de stand van zaken. Oftewel: ruikt uw handdoek onaangenaam, ook als u hem net hebt gewassen? Dan is de handdoek al echt op!
Hoelang gaan handdoeken mee?
Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen. Maar dat ligt eraan. Heeft u meerdere sets handdoeken? Dan heeft u de mogelijkheid om te wisselen en doet u er ook langer mee.
Onze tip is daarom voel goed tijdens het afdrogen of u nog tevreden bent met de absorptie van de handdoek, ruik eraan en kijk met een kritisch oog naar uw handdoeken set en vraag u oprecht af of u ze nog mooi vindt en of u er nog blij van wordt.
Nieuwe handdoeken eerste keer wassen?
Als u nieuwe handdoeken wilt gaan gebruiken, merkt u dat ze amper vocht opnemen en kunnen gaan pluizen. Dat kan heel frustrerend zijn. Men denkt dan vaak dat het aan de kwaliteit van de handdoek ligt, maar dat is meestal niet zo.
Helaas is het een feit dan nieuwe handdoeken slecht water opnemen. Het wordt veroorzaakt doordat er een natuurlijk waslaagje op de vezels zit. Daarbij worden er door de fabrikant allerlei chemische stoffen gebruikt om de doek stevig te maken.
Onze tip: Voordat u nieuwe handdoeken gaat wassen zoals u normaal doen, raden we u aan om de nieuwe handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en een beetje azijn zetten. Dat zorgt ervoor dat de katoen vezels zich openen en beter vocht gaan opnemen. Het zorgt er ook voor dat de overtollige verfresten en chemische laagjes verwijderd worden.
Op hoeveel graden handdoeken wassen?
Vaak hebben wij nog in ons achterhoofd "hoe heter, hoe beter" zeker bij handdoeken en beddengoed. Maar dat is niet helemaal waar…
Handdoeken wassen op zo’n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Handdoeken wassen met wasverzachter?
Hoe heerlijk het ook voelt en ruikt als u een wasverzachter gebruikt, het is slecht voor de vezels! U legt als het ware een nieuw laagje op de vezels waardoor de handdoek weer minder vocht op gaat nemen.
Onze tip: Voeg liever een scheutje azijn bij het laatste spoelwater of citroenzuur.
Kunnen handdoeken in de droger?
Tuurlijk mag de handdoek in de droger. Deze methode is het minst milieuvriendelijk, maar geeft wel het zachtste resultaat. Wij raden wel aan om niet te heet te drogen in de droogtrommel. Dat beschadigd de vezels waardoor u minder lang plezier van uw handdoeken zult hebben.
Mijn handdoeken drogen niet zo snel, kan ik er aan wat doen?
Ja zeker! Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Een paar handige tips:
Iedereen herkent dit… U heeft de handdoeken aan de buitenlucht laten drogen en ze zijn nogal stijf geworden. Als u ze de volgende keer gaat gebruiken voelt het bijna alsof u zich afdroogt met schuurpapier! Geen zorgen. Het is makkelijk op te lossen. Stop de handdoeken hoe droog ze ook zijn in de droogtrommel. Kies een niet al te heet programma en gelijk als de droger klaar haalt u de handdoeken er meteen uit. Zo worden ze toch lekker zacht en wordt het afdrogen veel aangenamer.
Kijk goed op de verpakking hoeveel wasmiddel u moet gebruiken. Liever wat minder dan te veel. Ook heeft u bij zacht water minder wasmiddel nodig dan bij harder (kalkrijk) water. Omdat wij gek zijn op frisse kleding die lekker ruikt, zijn wij geneigd om een flinke schep waspoeder toe te voegen aan onze was. Maar door de zeepresten kan het voorkomen dat de handdoek wat ruwer wordt. Gebruik zeker geen chloor! Dat verbleekt uw handdoeken en beschadigd de vezels.